Dívka z čajové zahrady Kalapani – příběh Apsary Neupane

Již druhým rokem nabízíme čaje z nepálské zahrady Kalapani ležící ve východním Nepálu ve známé pěstitelské oblasti Ilam. Čaje z donedávna neznámé zahrady nás doslova učarovaly a s každou várkou vzorků, které odsud přicházejí, jsme stále většími fanoušky. O to více nás zajímalo, kdo za produkcí tak skvělých čajů stojí.

Tea Maker

Vždy jsme nadšeni, když se dozvíme, že za skvělými čaji stojí žena. Ještě více, když je tomu v místech, kde to mají ženy ve společnosti daleko těžší než u nás. Ano, v Kalapani řídí čajovou produkci mladá dáma jménem Apsara Neupane. Apsara se narodila a vyrůstala ve farmářské rodině, která kromě jiných plodin již více než dvacet pět let pěstuje a zpracovává také čaj. Zakládáním čajových školek postupně rozšiřovali drobné čajové políčko.

Zavadání listů

Apsara s čajem doslova vyrůstala. Od velmi mladého věku pomáhala svým rodičům a postupně se naučila vše o pěstování a množení čajových keříků a zpracování čajových lístků. Již jako malá vyráběla svůj vlastní ručně rolovaný čaj. Čaj se stal pro Asparu vášní a vždy toužila se stát opravdovou čajovou mistryní. Poté co dokončila školu, se rozhodla věnovat čajové produkci profesionálně. Svou praxi následně získala na nedaleké zahradě Pathivara. Poslední dva roky je zpět doma v Kalapani, kde pracuje jako hlavní tea maker.

Kalapani je malá továrna s moderním zařízením, která se rozkládá na 9 hektarech pronajaté půdy. Část čerstvých listů pochází od místních farmářů. Továrna zaměstnává 7 stálých pracovníků, zatímco další se přidávají v sezóně. Keře čajovníku jsou průměrně staré 20 let a převažují zde keříky typu clonal. Menší část jsou keříky vypěstované za semen.

Čajový zahrada Kalapani se rozprostírá na svazích malebné krajiny okresu Panchtar ve výšce 1800 – 2100 metrů nad mořem a její název je odvozen od slov „kala“, což v překladu znamená černá, a „pani“, což znamená voda. Toto pojmenování je inspirováno malým jezerem v blízkosti továrny.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)